Schulensbroek & Schulensmeer

Het Schulensbroek, één van de grootste Vlaamse natuurreservaten, staat garant voor rust en weidse natuur. De open ruimte en de verre horizonten bezorgen het schulensbroek een uitstraling die uitzonderlijk is.  Het gebied is als vogelrichtlijngebied een zeer belangrijk overwinterings- en broedgebied voor vogels. Ook tal van plantensoorten hebben hun thuis hier gevonden. 

In het Schulensbroek ligt het Schulensmeer, het grootste binnenwater van Vlaanderen. Hier mag je vissen, zeilen, kajakken en surfen.

Op het grondgebied van de gemeente Lummen ligt er een bezoekerscentrum met brasserie. Je kan er terecht voor alle info. In de brasserie heb je zowel binnen, als buiten op het terras een prachtig zicht op het meer. 

In het broek en rond het meer kan je mooie wandelingen maken. Een duidelijke bewegwijzering, een wandelfolder en begeleidende infrastructuur zoals startborden, knuppelpaden, hagen vogelkijkers, zitbanken en klaphekjes leiden de bezoekers door dit mooie natuurreservaat. Er zijn 2 startplaatsen voor de wandelingen: je kan starten aan de oude Kerktoren van Schulen, aan de Kiezelweg, of aan het bezoekerscentrum. Op beide plaatsen is er parkeergelegenheid.

Fietsen aan het Schulensmeer kan via het fietsroutenetwerk Limburg. Het Schulensmeer ligt tussen knooppunt 313 en 314. Voor een korte tocht langs het meer (24 km) volg je de knooppunten 195 – 543 – 353 – 352 – 351 – 350 – 357 – 315 – 314 – 313 – 195. Deze route vertrekt vlakbij het infokantoor van Toerisme Herk-de-Stad en loodst je via Halen en Lummen terug naar de startplaats.

Startplaatsen wandelingen:   

  • ‘t Vloot:  Demerstraat 60 | 3560 Lummen
  • Oude Toren Schulen:  Kiezelweg | 3540 Herk-de-Stad

Locatie bezoekerscentrum – ‘t Vloot: Demerstraat 60 | 3560 Lummen