Vroeger & nu

Herk-de-Stad ligt in de provincie Limburg, op de grens van Haspengouw, het Hageland en de Kempen en halfweg tussen Hasselt en Diest. De stad ontleent haar naam aan het riviertje de Herk, een zijrivier van de Demer. Vijf kerkdorpen vormen één geheel: Berbroek, Donk, Herk-de-Stad, Schakkebroek & Schulen. Ruim 12000 inwoners maken van deze historische stad een gezellig plekje dat zeker een bezoek waard is. Herk-de-Stad heeft een beperkte industriële ontwikkeling. Een belangrijke nijverheidstak is ongetwijfeld de fruit- en groententeelt. Daarnaast vervult onze stad een belangrijke rol als winkel- en onderwijscentrum voor de omliggende gemeenten.

In de 13de eeuw was Herk-de-Stad een plaats van aanzien, vooral door de bloeiende lakennijverheid. In het keurboek van 1436 is er sprake van “vest- en stadsmuren”. Het meest herkenbare restant van de middeleeuwse stad is het ruime marktplein. het hart van de stad en een knooppunt naar de stadspoorten. Zoals zoveel andere steden werd ook Herk-de-Stad slachtoffer van belegeringen en plunderingen. in 1669, 1676 en 1781 werd een groot deel van de stad verwoest door branden. De “zwarte dood” of pest teisterde de gemeenschap meerdere keren. Als één van de toen Loonse steden kreeg Herk-de-Stad in 1386 de stadsrechten. 

In het kader van de opwaardering van het Loonse erfgoed werden de vroegere stadspoorten gemarkeerd met een massieve zuil in blauwe hardsteen met daarin de naam van de poort gegraveerd. De voormalige vestingswal aan de Vezerlaan wordt tegenwoordig aangeduid met een hekwerk bestaande uit vertikaal geplaatste hardhouten latten. De golvende beweging creëert een ritmisch beeld waarmee de illusie van een muur wordt opgewerkt zonder een gesloten wand te vormen.