Domein Olmenhof-Harlaz

Net buiten de stadskern vind je het stadspark Olmenhof-Harlaz. Het is een prachtig park in Engelse stijl en het bevat een unieke verzameling bomen, waaronder exotische variëteiten, geënt op inlandse onderstam. Dit mooie stukje groen wordt beschermd als waardevol landschap sedert 1987.

In het park ligt kasteel De Pierpont. Dit charmant kasteel, in laat-classisistische stijl, dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het werd in 1830 gebouwd door boomkweker Jean Dieudonné Hermans. Nu fungeert het gebouw als stadhuis. Ook het toeristisch infokantoor is er gevestigd. Het voormalige koetshuis doet nu dienst als brasserie.

Verder tref je er een prachtig prieel aan. Het gietijzeren bouwsel dateert uit ca. 1900 en stond vroeger op de speelplaats van de middelbare meisjesschool. Toen de school wilde uitbreiden stond het in de weg. Het werd geschonken aan het stadsbestuur en in het park Olmenhof opnieuw opgebouwd. Nu heeft het voornamelijk een culturele functie. Zo wordt het af en toe gebruikt voor concerten. Ook een burgerlijke trouwplechtigheid in het prieel is mogelijk.

Het park is een echt recreatiedomein met een leuke speeltuin, een minigolfterrein, een grote visvijver, een dierenparkje, wandelpaden en een gezellig terras.

Vlakbij het Olmenhof vindt jaarlijks het festival Rock Herk plaats, het oudste alternatieve rockfestival van ons land. 

PRAKTISCH

Locatie: Pikkeleerstraat 14 | 3540 Herk-de-Stad

Open: het park en de speeltuin zijn het hele jaar door geopend van zonsopgang tot zonsondergang en zijn vrij toegankelijk.

De visvijver is geopend van 1 maart tot 15 november.

Info vissendemisttrekkers@gmail.