Toerisme HERK-DE-STAD
VVV Toerisme Herk-de-Stad 		        Tel / Fax: 013 55 38 11	          Openingsuren: 	Van 1/09 t.e.m. 30/06 Pikkeleerstraat 14				   toerisme.herkdestad@scarlet.be				 ma tot vr : 9u-16u 3540 Herk-de-Stad 														Van 1/07 t.em. 31/08           		     		   			  							  di tot za : 9u-16u      Copyright © 2015 Toerisme Herk-de-Stad - All Rights Reserved
Kasteel Gasterbos Gasterbosstraat 1 Het kasteeldomein Gasterbos in Schulen (Herk-de- Stad) is via een eikendreef met de Gasterbosstraat (kasseiweg) verbonden. De geschiedenis van het domein klimt op tot tenminste de 17de eeuw: het is gegroeid uit een hoeve die gebouwd werd met kapitaal geleend bij het Gasthuis van Halen. Toen die lening niet werd afbetaald, kwam de hoeve in het bezit van dat gasthuis, wat de naam verklaart van het domein. Het goed werd door het gasthuis in 1718 verkocht aan Arnold Briers en Ida van Manshoven.   Het huidige kasteel Gasterbos dateert van 1890 en werd gebouwd door Hubert van Willigen, toenmalig burgemeester van Schulen, naar een ontwerp van Auguste van Assche. De aanhorigheden werden in 1902 gebouwd naar plannen van de Gentse architecten Henri en Valentin Vaernewyck. Het park werd in diezelfde periode gefaseerd aangelegd op basis van een ontwerp van Galoppin. Het park werd aangelegd in functie van de jacht. Dit verklaart waarom het park geleidelijk overgaat in bouwland en boomgaard, zonder harde begrenzingen als een muur, een haag of een gracht. Dit gebrek aan afsluitingen is voor kasteelparken vrij uitzonderlijk. Het neo-renaissance kasteel en de indrukwekkende kasteelhoeve werden in 2003 als monument beschermd. Op het domein ligt ook de Herkkantwinning. Een gesloten vierkantshoeve uit de 2de helft van de 17de eeuw, gelegen nabij de Herk. Niet toegankelijk.
Kasteel de Pierpont Pikkeleerstraat 14 Het Kasteel de Pierpont is een laatclassicistisch kasteeltje uit de 1ste helft van 19de eeuw en ligt net buiten het centrum aan de Pikkeleerstraat 14, in een parkgebied dat in 1843 doorsneden werd door de St.-Truidersteenweg. Dit landhuis werd gebouwd in 1813 door de boomkweker Joannes Godgaaf Hermans en is gelegen in een prachtig Engels park met een unieke verzameling exotische bomen, geënt op inlandse onderstammen. Dit park wordt beschermd als waardevol landschap sedert 1987.  Het koetshuis doet dienst als taverne. In het kasteel zijn het stadhuis en het VVV kantoor ondergebracht. Gedeeltelijk toegankelijk.
Kasteel Landwijk Kasteelstraat 14 Classicistisch kasteel uit 1782 gebouwd voor Adriaan Willem de Heusch, de architect die ook het stadhuis van Hasselt ontwierp. Aanvankelijk was het een U-vormig complex met gebouwen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, waarvan een deel afgebroken werd in de 20ste eeuw. Het kasteel is omgeven door een omgracht park bij de Gete.  Niet toegankelijk.
Kasteel van Halbeek Halbekerstraat 2 Een Neo-classicistisch herenhuis uit het midden van de 19de eeuw. De bijhorende hoeve werd rond 1956 gesloopt. Het betreft een bakstenen gebouw, twee bouwlagen hoog, met arduinen plint en bedekt met een schilddak met Vlaamse pannen. Het kasteel staat in een volledig omgracht park. Niet toegankelijk
Bewegen Proeven Ontdekken Nuttige weetjes Evenementen Ontspannen
 U bevindt zich hier: Home > Ontdekken  > Kastelen
Contact